Var kan jag köpa biokol?


Grillkol

Enklast om man vill prova i mindre skala är att köpa grillkol och sönderdela det med stövelklacken eller en stor sten. Men köp helst svenskt kol av känt märke och inte briketter eftersom de innehåller bindemedel och dessutom är sammanpressade, vilket förmodligen minskar porositeten och därmed många av de goda egenskaperna.

Grillkol. Foto Tor Kihlberg
Vanligt grillkol.
Foto Tor Kihlberg.

Industrikol

Från företaget Skogens kol kan man köpa industrikol som blir över vid framställning av företagets huvudprodukt, grillkol. Man kan välja olika fraktioner med avseende på kolbitarnas storlek eller köpa en blandning. Problemet är att de inte levererar mindre än en lastpall innehållande 450 kg (2,7 m3). Men om man är ett tiotal personer, i t.ex. en koloniförening, kan det bli ganska lagom.

Industrikol. Foto Tor Kihlberg
Industrikol, dvs kolfragment som blir över vid tillverkningen av grillkol. Bitarna är för små för att kunna säljas till grillning men lämpliga för vissa industriella ändamål, därav namnet. Och även lämpliga i storlek för den som vill jordförbättra.
Foto Tor Kihlberg.

Industrikol i storpack. Foto Tor Kihlberg
Industrikol i storpack.
Foto Tor Kihlberg.


Bioagrokol

Genom företaget Ecoera AB kan Bioagrokol köpas, där det framställda kolet kommer från standardiserade pelletrecept baserade på jordbrukets restprodukter. Kontakt: [email protected]

 

Bioagrokol. Foto David Andersson.
Bioagrokol.
Foto David Andersson. Kicka på fotot för att se en förstoring.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0